КАЙСИЯ- АЛБЕНА

Срок на зреене: 10-20 юли.

Време на цъфтеж: Средно късен.

Плодове: Много едри, кълбовидни, леко сплеснати отстрани и слабо изтеглени към върха, оранжево-жълти с руменец от огряваната от слънцето страна. Плодовото месо е оранжево жълто, плътно, хрупкаво, сочно, сладко-кисело, ароматно. Костилката е едра, тъмнокафява, отделя се от месото. Ядката е сладка. Плодовете са подходящи за консумация и преработка.

 

КАЙСИЯ- УНГАРСКА

Срок на зреене: 10-20 юли.

Време на цъфтеж: Средно ранен.

Плодове: Много едри, плоско кълбовидни, леко сплеснати, жълтеникаво оранжеви с малиново червен руменец и карминово червени точки, покрити с фин мъх. Месото е портокалово жълто, сочно, сладко кисело, с отделяща се костилка и сладка ядка. Плодовете са подходящи за прясна консумация и преработка.

 

КАЙСИЯ- РОКСАНА

Роксана е български сорт кайсии, който узрява в края на юли. Дърветата са със слаб растеж, подходящи за създаване на интензивни насаждения. Сортът е умерено родовит, самоопрашва се, може да се засажда самостоятелно. Плодовете на този сорт кайсии са едри, закръглени, плодовото месо е средно сочно, умерено сладко с добър вкус, отделя се от костилката. Сортът е средно устойчив на ниски зимни температури, средно чувствителен е на ранно кафяво гниене, подходящ за транспортиране и манипулация.

 

КАЙСИЯ СИЛИСТРЕНСКА КЪСНА

Сортът е открит, проучен и предложен от Н. Николов в опитната станция по кайсията в Силистра. Сортът представлява интерес главно за райони, където кайсията е нетрадиционна култура. Месото е оранжево-жълто, стегнато, хрупкаво, сочно, сладко-кисело, ароматно.
Отделя се от костилката. Подходящи за консумация в прясно състояние, преработка в компот и нектар.

 

КАЙСИЯ МЪРКУЛЕЩИ

Срок на зреене: 20-30 юли.

Време на цъфтеж: Средно ранен.

Плодове: Средно едри, закръглени, леко сплеснати, с леко грапава повърхност, оранжеви с интензивен руменец. Плодовото месо е оранжево жълто, сочни, кисело-сладки, ароматни, с отделяща се костилка и сладка ядка. Плодовете са подходящи за прясна консумация и преработка.

 

КАЙСИЯ- ТАРТИВ РУЖ ДИЛБАР

ПРАСКОВА – ФАЙЕТ

Срок на зреене: 20-30 юли.

Внесен от Калифорния и се размножава на мястото на сорта Хале. Дървото е средно до силнорастящо, Цветовете са розовидни. Родовитостта е много собра. Плодовете са едри до много едри, с кръгла, симетрична форма. Кажицата е с жълт основен цвят, а по-голямата част от повърхността е покрита с размита червенина, средно овласена. Месото е интензивно жълто, червено около костилката, плътно, сочно, с добър вкус. Костилката се отделя от месото. Плодовете зреят в края на август, началото на септември. Много добре понасят манипулиране и транспортиране. По студоустоичивост и родовитост превъзхождат сорта Хале.

ПРАСКОВА ГЛОУХЕЙВЪН

Американски сорт. Плодовете узряват в средата на август и са едри, кълбовидни, симетрични. Кожицата е жълта, покрита почти изцяло с размити или на петна кърваво червена окраска с дребни, фини власинки, с красив външен вид. Месото е златистожълто, слабо зачервено около костилката, топящо се, сочно, добро на вкус. Костилката се отделя от месото.
Дървото е умерено растящо, с широко кълбовидна корона, с много добра родовитост. Цъфтежът е средно ран, а цветовете – звънчевидни. Сортът е чувствителен на къдравост, средно устойчив на пролетни застудявания и устойчивост на зимни студове. Плодовете са пригодни за консумация в прясно състояние, приготвяне на компот и никтари, както и за замразяване, манипулация и транспорт.

 

ПРАСКОВА ГЛОУХЕЙВЪН

ПРАСКОВА РЕДХЕЙВЪН

Американски сорт. Един от най разпространените сортове унас и в чужбина. Дървото е умерено растящо с широка разлата корона. Цъфтежът е средно ран и изобилен, а цветовете – звънчевидни и сравнитолно едри. Устойчив е на зимни студове и сравнително добре понася понижението на температурата по време на цъфтеж. Плодовете узряват в края на юли, и началото на август и са едри и кълбовидни, а може някои да са и елипсовидни. кожицата е сравнително дебела, лимоненожълта, покрита отчасти или изцяло с разнита и не много интензивночервена покрована окраса, средно овласена. Месото е нежно, топящо се, златистожълто, слабо червено около костилката, сочно, сладко, възкисело, с добро качество. Костилката се отделя от месото. Плодовете понасят на манипулация и транспорт и са пригодени за консумация в прясно състояние, преработка в компот, нектар и за замразяване.

 

ПРАСКОВА РЕДХЕЙВЪН

ПРАСКОВА- ХАЛЕ

Мъжкостерилен сорт, с умерено растящо дърво и кълбовидна корона. Цъфтежът е средно ран, а цветовете се дребни, звънчевидни. Добре се опрашва от Елберта. Има много добра родовитост. Плодовете узряват през третото десетдневие на август и са много с правилна кълбовидна форма, симетрични. Кожицата е дебела, жилава, лимоненожълта до жълта, покрита отчасти с яркочервена окраска и керемидовочервени петна, с дребен, фин, почти неличащ мъх. Месото е финозърнесто, около костолката червено, сладко, сочно, донякъде освежаващо, с много добро качество, отделящо се от костилката. Плодовете издържат добре на манипулация и транспорт. Много добра са за консъмация в прясно състояние и преработка, но зачервяването около костилката се счита за недостатък при преработка в компот.

праскова хале

НЕКТАРИНА- СТАРК РЕДГОЛД

Дървото е умерено-до силно растящо, със сравнително голяма и добре обраснала кълбовидна корона. Плодните пъпки по семените клонки са разположени гъсто. Цъфтежът е ран и изобилен. Самостерилен и родовит сорт. Чувствителен на къдравост и брашнеста мана. Сравнително устойчив на ниски зимни температури. Плодовете узряват през второто десетдневие на август около 12 дни преди Хале. Те са едри до много едри със средно тегло 200 g, елепсовидни, почти симетрични. Кожицата е гола, лимоненожълта, покрита отчасти с размита червена окраска и сиво белезникави точици, което прави плода пъстър. Някой плодове са изцяло червено обагрени. Месото е жълто, зачервено около костилката, с червени жилки, сочно, сладко, леко възкисело, с много добри качества. Костилката се отделя от месото.Плодовете са подходящи за консумация в свежо състояние. Пригодни са и за преработка в сокове.

 

НЕКТАРИНА- СТАРК РЕДГОЛД

РАЙСКА ЯБЪЛКА КОСТАТА

Дърво: Пирамидална форма на короната.
Листата са едри, плътни, блестящо зелени.
Плодове: Жълт с остър връх и леко конусовидна форма.
Беритбена зрялост: Края на октомври след първите слани.

 

РАЙСКА ЯБЪЛКА КОСТАТА

МУШМУЛА

ВИШНАП – М15

Срок на зреене: 1-5 юни.

Време на цъфтеж: Средно ранен.

Плодове: Едри, широко закръглени, тъмночервени, лъскави. Месото им е много сочно, меко, интензивно червено, с по-светли жилки, слабо сладко, приятно кисело, отлично на вкус. Сокът е яркочервен. Плодовете са подходящи за приготвяне на сок, компот, конфитюр и за замразяване.

 

ВИШНАП - М15

ХИНАП

 

Хинап

АРОНИЯ

 

Арония

ЛЕШНИК БАДЕМОВИ ДЕН

 

лешник бадемови

ЛЕШНИЦИ РИМСКИ

 

Лешници римски

РОЗИ- ЧЕРВЕНА, БЯЛА, ЖЪЛТА